a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Genel   /  Bebeklerde ağız ve diş bakımı

Bebeklerde ağız ve diş bakımı

NASIL OLSA SÜT DİŞLERİ, ÇÜRÜSE DE OLUR.
HAYIR, OLMAZ!

Dünya Diş Hekimleri Birliği önderliğinde, ülkemizde 4 yıl boyunca yürütülen kapsamlı araştırmalar, Türkiye’nin ağız ve diş sağlığında ne kadar sağlıksız olduğunu tespit etmiş. 2012 verilerine göre, her 3 kişiden biri dişlerini fırçalamazken, halkın %50’sinin evinde diş fırçası bile yokmuş! Yani 1 kişiye yılda 1 diş fırçası bile düşmüyormuş!

Böyle bir tabloda, yetişkinler bile kendi dişlerine bakmazken, çocukların hatta bebeklerin ağzında çürük diş görmeye hiç şaşırmamız gerekir. Ama şaşırıyorum işte! Öğretmenlik yapana kadar çocuklarda diş sağlığının bu kadar zayıf olduğunu bilmiyordum. Sınıfımda ki çocukların hemen hepsinin ağzında en az bir çürük hatta birkaç yavrumun tüm dişleri çürüktü. Ne kadar acı! Bu çocuklar, çok iyi eğitim alsalar da, en iyi özel okullara gitseler de, evde temel bakımı öğrenmedikçe okullar/öğretmenler ne yapabilir ki? Eğitim evde başlar, bunu lütfen unutmayın. Siz iyi birer örnek olmalısınız hatta ilk günden itibaren, doğru alışkanlıkları aşılamalısınız.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞMALAR BEBEĞİMİZ DOĞAR DOĞMAZ BAŞLAMALI!

Bebeğimiz henüz küçükken diş fırçası ve diş macunu kullanmamız elbette doğru olmaz. Ancak süt kalıntılarını temizlememiz yine de önemlidir. Bunu yapmak için tek ihtiyacımız steril gazlı bez ve kaynatılmış, soğutulmuş su içinde eritilmiş bir miktar karbonat. Ellerimizi yıkadıktan sonra, gazlı bezi karbonatlı suyla ıslatıp, bezi parmağımıza sararak yavrumuzun diş etlerini, yanak içlerini, dilini ve damağını temizleyebiliriz. Bu işlemi günde 2 defa yapmamız kafidir. Bu sayede pamukçuk oluşumunu engeller iyi bir alışkanlık için temel atabilirsiniz.

İLK DİŞ GELDİKTEN SONRA…

Haftalarca bebeğimizin salyalarını temizledikten sonra, uykusuz geceler geçirdikten sonra sonunda inci tanesi belirecektir…Çıkmaya başladığı ilk günden itibaren temizliğine de başlamalıyız! Ben şahsen eczanelerde satılan diş temizleme mendillerini çocuklarımda çok severek kullandım. (hatta gün içinde ihtiyacım olduğu taktirde kullanmak üzere 1-2 paket cüzdanımda hala taşırım) Bu ürünlerden kullanmak istemezseniz, gazlı bez ve karbonat solüsyonu ile devam edebilirsiniz. Dişlerin önünü ve arkasını günde 2 kere güzelce silerek diş sağlığını koruyabiliriz. Yatarken biberonla beslenmesine lütfen izin vermeyin, yatmadan önce de mutlaka diş temizliğini yapın. Emzik kullanıyorsanız lütfen sık sık yıkayıp öyle verin.

1 YAŞINDAN SONRA DİŞ FIRÇASI, İLK DİŞ KONTROLÜ

Evet, yaşımızı doldurduktan sonra diş fırçasına terfi edebiliriz. Diş fırçasının başı küçük ve yumuşak kıllı olmalı, tutma yeri ise küçük çocukların güzel kavrayabilmesi için kalın olmalıdır. Unutmayın, diş macunu çocuğunuzun yaşına uygun olmalıdır, florür içermemelidir. 3 yaşına gelene kadar pirinç tanesi kadar kullanılması kafidir. 3 yaştan sonra bezelye büyüklüğüne çıkabilirsiniz. Çocuğunuz yutmadan, ağzını çalkalayıp tükürmeye ve tüm dişlerini güzel fırçalamaya başlayana kadar yanında olmalısınız (5-6 yaşına kadar). Tükürmeyi öğrenene kadar içme suyu kullanmanızı tavsiye ederim. İlk diş hekimi randevunuz bir yaşında olmalı. Diş hekiminiz çocuğunuzun diş yapısına ve sağlığına göre önerilerde bulunabilir.

Tablodaki ilk sütun dişlerin genellikle çıktığı ayı, ikinci sütun ise dişlerin döküldüğü yılı göstermekte. Genellikle dişlerin çıkma sırası değişken olmasa da, zamanlamalar bazen değişebiliyor. Benim 3 çocuğumda ilk dişlerini 4.5- 5 aylıkken çıkarmıştı, 2 yaşına kadar 2. azılarını da çıkarmışlardı. Bir danışanlarımın bebeği ise ilk dişini 14. ayda çıkarmıştı. Her iki durumda da endişelenecek bir durum yoktur.

İHMAL EDİLEN AĞIZ SAĞLIĞI SADECE ÇÜRÜKLERE YOL AÇMAZ

Unutmayın ki ağzımız vücudumuza açılan kapıdır. Çocuklarımıza erken yaşta ağız sağlığı ve diş bakımı eğitimi vermezsek ilerde birçok sıkıntı yaşayabilirler (bunlar bizim için de geçerlidir)

  • İyi bakılmayan diş ve diş etlerinde bakteri birikir. Zamanla bu bakteriler iltihaba sebep olur. Sık sık tekrarladığında ve iltihap durdurulmazsa, salgıladığı kimyasallar dişleri tutan kemiklere zarar verir. Kemiklerin erimesine sebep olur.
  • Şeker hastalığı ile diş sağlığı bağlantısı olduğunu biliyor muydunuz? Diş eti iltihabı kandaki şekerin kontrol altında tutulmasını engeller.
  • Diş eti iltihabı olanların kalp rahatsızlıklarına daha açık olduğunu biliyor muydunuz? Kalp rahatsızlığı olanların %90’ında diş eti iltihabı saptanmıştır.
  • Diş sağlığının gebeliği etkilediğini biliyor muydunuz? Ağızda enfeksiyon fetüsün gelişimini etkilediği için prematüre doğum riskini artırmaktadır.
  • Akciğer problemleri kötü diş sağlığı ile daha kötüye gidebilir.